Under helgen har bråken mellan mig och min partner eskalerat. Vi har bråkat om hur vi prioriterar olika i relationen, tjafsat över tvätt och grälat, om egentligen små saker som vem som ska gå ut med skräpet eller köra vår yngsta till fotbollsträningen, på ett sätt som får mig att fundera på om vi kan fortsätta leva tillsammans. Hur löser vi det?
Tack för din fråga. För det första vill jag säga att helger och särskilt storhelger är utmanande för de flesta familjer. De ställer höga krav på att alla i familjen ska umgås, vara glada och må bra. Om man har gnissel sedan tidigare i relationer så riskerar det att bli uppenbart vid storhelger och glädjen uteblir. Alla i familjen märker att stämningen blir låg eller genom högljudda bråk och blir ledsna. Det syns och hörs oftast på en eller flera i familjen. Mitt råd är att prata med varandra om det som hände i julas för att se vad som går att reda ut. I samtalen med varandra ska ni uttrycka er med ”jag”- budskap för att undvika att gå i försvar. Till exempel ”Jag tycker” eller” jag upplever” och sedan levererar du ditt budskap. Avsluta med att öppna upp för en dialog genom att fråga, vad tycker du?
Om det är svårt att prata med din partner om det som du har upplevt, så är mitt andra råd att kontakta en privat eller er kommuns familjerådgivning för att ta hjälp med att kommunicera med varandra. Det kan öppna upp för samtal om vad som ligger bakom konflikten. Hos familjerådgivare får ni verktyg att få en vettig dialog er emellan. Ni får hjälp med att prata om era avsikter med relationen och eventuella olikheter och sätt att hantera dem i relationen. I bästa fall så ger familjerådgivaren er den viktigaste nyckeln i all konflikthantering som är, att det är inte individen som ska ändra sig utan ert samspel. Det brukar lösa upp det som underblåser konflikten, och ni börjar prata om sakfrågan istället. I samtalen hemma ska ni avsätta lagom mycket tid. Det ska varken vara för mycket eller för lite. Mitt råd är max 45 minuter rättvist fördelade mellan er. Avgränsa vad ni ska prata om under samtalet. Bygg in stopp/paus-signal som ni använder om det blir för känslosamt. Skiljs åt i god anda tex genom att ge beröm för att ni har lyckats prata med varandra. Planera in nästa tillfälle för samtal och vad ni önskar att ta upp då. På så sätt skapar ni mötesplatser, tidsbegränsad samvaro och respekt för varandras olika upplevelser av er gemensamma relation. Lycka till.