Viktigt att tänka på när vi sätter gränser! - Evelina Jöhnk

Under mina 5 veckor som psykologpraktikant hos Familjeterapeuterna Syd har jag observerat och fått insikt i hur viktigt det är med gränssättning i olika relationer. Efter lite efterforskning fastnade jag för hur psykologen och forskaren Joaquin Selva beskriver gränser och gränssättande (www.positivepsychology.com - how to set healthy boundaries). Nedan kan du läsa en sammanfattning av vad han väljer att betona när det gäller att sätta gränser. 

Ibland sätter vi gränser medvetet, och ibland finns dom bara där naturligt. Ofta upptäcker vi avsaknaden av gränser när någon redan har korsat vår gräns, och detta kan vara både obehagligt och otrevligt. Genom att reflektera över vad som är viktigt för oss och vilka gränser vi har, kan vi jobba aktivt för att sätta upp rimliga gränser. Det kan innebära att sätta gränser mot en partner, en familjemedlem, en kollega eller en vän. När vi har tydliga gränser och klarar av att förmedla dessa blir det lättare för andra att förhålla sig till dom och därmed kan vi undvika kränkningar och konflikter som annars hade uppstått.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan vara svårt att sätta gränser, och ibland misslyckas vi, men med övning och medvetenhet ökar chanserna för sund och trovärdig gränssättning. 

För att ha möjlighet att sätta hälsosamma och sunda gränser för sig själv och andra är det viktigt att visa medkänsla mot sig själv. Detta betyder att vi ska vara snälla mot oss själva, och därmed inte kritisera för hårt. Det har också visat sig att gränser är viktigt för vårt välmående och hälsa, och därmed något som bör få fokus. Tydliga gränser medför en känsla av autonomi, det vill säga att vi känner oss självständiga vilket i sin tur gör att vi mår bättre. Dessutom ökar det vår förmåga att ta beslut som baseras på vad som är bäst för oss själva istället för andra.

Fyra viktiga steg till att sätta upp tydliga gränser:

1.    Formulering: Identifiera vilka gränser du vill sätta och försök sätta ord på dessa

2.    Kommunicera: Berätta eller gör det tydligt för andra om dina behov och vilka gränser du har satt upp

3.    Håll det enkelt: Gör inte förklaringen för komplicerad, var konkret och tydlig

4.    Markera konsekvenserna: Berätta varför denna gräns är viktig för dig och vad konsekvenserna av att någon korsar din gräns blir

Viktigt att tänka på när vi ska sätta gränser och när vi satt dom:

Kom ihåg, det är inget krav att förklara varför man har vissa gränser, men det kan göra det lättare för andra att förstå. När vi sätter gränser för våra barn underlättar det om vi förklarar konsekvenserna för barnen, det gör att barnen mindre sannolikt korsar dessa gränser. Försök att utgå från ditt eget perspektiv när du pratar med andra om dina behov för gränser, till exempel ”Jag behöver” eller ”Jag vill ha”. 

När vi sätter upp konsekvenserna är det viktigt att hålla sig till saker som vi vet att vi kan och kommer kunna fullfölja. Resultatet av att vi sätter upp konsekvenser som vi sen inte kan fullfölja blir att gränserna förlorar effekt och därmed kommer korsas igen. 

Desto öppnare och tydligare du är med dina gränser, desto mindre risk är det att någon går över dina gränser. Därför underlättar det om vi kan ha öppna och ärliga samtal om våra gränser med varandra. 

Besök gärna hemsidan www.positivepsychology.com om du är intresserad av att få fler tips och djupare förståelse av gränssättning.

 Skrivet av Evelina Jöhnk, Psykologpraktikant på Familjeterapeut Syd