KBT - Kognitiv Beteendeterapi

 

Kognitiv beteendeterapi (KBT) går ut på att försöka identifiera vilka tankemönster och tankesätt du har när du mår dåligt. Tillsammans med terapeuten arbetar du sedan med att förändra dessa tankemönster för att kunna må bra. En KBT-behandling kan omfatta psykopedagogiska inslag som är viktiga för att förstå hur till exempel ångest yttrar sig och vad du kan göra för att minska eller bli av med dina besvär. Terapeuten använder sig ofta av flera metoder samtidigt för att uppnå en god behandlingseffekt. Ett vanligt inslag är exponering, där patienten i systematiska steg konfronteras med stimulus som utlöser ångest tills den successivt minskar och försvinner. Verbala metoder används för att uppmärksamma patienten på dess tankar i anslutning till vissa känslor. Genom att lära sig att identifiera dem blir det sedan möjligt att ifrågasätta dem. Om patientens problem är ångest och stress, är även avslappningsövningar ett inslag i behandlingen.

Begreppet kognitiv beteendeterapi (KBT) anger att tonvikten ligger på samspelet mellan individen och omgivningen, här och nu. Stor kraft läggs ner på att man ska utveckla nya sätt att hantera och förhålla sig till sina problem så att dessa försvinner, minskar eller inte längre utgör ett stort hinder i livet.

Behandlingsmetoderna kan utgå från en persons problem och upplevelser, som vid individuell terapi, eller från flera personers som vid familjeterapi. Hos Familjeterapeuterna är det möjligt att gå i KBT i grupp med sin familj eller partner. Du kan gå 4-5 gånger tillsammans i grupp. En remiss är dock personlig och gäller enbart dig som har fått remissen.

Tillsammans med din behandlande psykoterapeut lägger du upp behandlingen så att den blir hjälpsam för dig.

Vi erbjuder KBT via remiss i följande städer:

  • Malmö

  • Lund

  • Helsingborg

  • Landskrona

  • Höllviken


 

Skicka ett meddelande till oss

Avbokningar sker via mail till berörd behandlare. Mailadresser finner ni under personal.

 
Namn *
Namn
Vilken mottagning riktar du dig till i första hand?