KBT - Kognitiv Beteendeterapi

Vad är KBT?

KBT (kognitiv beteendeterapi) är ett paraplybegrepp för en rad olika teorier och behandlingsmetoder, som kan kombineras på olika sätt beroende på individens aktuella problematik och behov. Det finns en bred verktygslåda i KBT som skapar goda förutsättningar för att arbeta på ett sätt som passar just dig. Nya metoder inom KBT är ACT (acceptance and commitment therapy), mindfulness och CFT (compassion fokuserad terapi) med ökat fokus på att identifiera värderingar eller meningsskapande faktorer samt göra beteendeförändringar för att livet ska utvecklas i önskvärd riktning. Vid sidan av förändring utvecklas en ökad öppenhet för känslor och tankar samt strategier för acceptans och hjälpsamma förhållningssätt till livet, och till den smärta som där ibland ingår. 

Vad metoderna inom KBT-paraplyet har gemensamt är att de är strukturerade och aktiva terapiformer där behandlare och patient samarbetar med grund i uttalad längtan och mål eller riktning. Vi försöker att identifiera, bemöta och ibland hitta nya förhållningssätt till tankar, känslor och beteenden. På så sätt skapas möjlighet att utveckla nya sätt att hantera och förhålla sig till upplevda problem, så att dessa inte behöver utgöra ett stort hinder i livet. KBT har gott forskningsstöd inom ett flertal olika områden, såsom för behandling av depressiva syndrom, ångestproblematik, stress och utmattning, sömnproblematik och beteendeproblematik. 


Hur går en KBT-behandling till?

Under ett samtal, som inom KBT kallas för en session, följer man ofta en på förhand bestämd arbetsplan. Första samtalen utgörs av bedömnings-/kartläggande samtal, där du får möjlighet att berätta mer om dig, dina upplevda problem och din livssituation. Varje individ har sin unika historia och upplevelse av problem och därför sätts individuella mål/fokusområden upp för behandlingen. Dessa följs upp och utvärderas kontinuerligt under behandlingen av dig och din psykolog, för att tydligare få reda på vad som fungerar för just dig och göra behandlingen effektiv och hjälpsam. 

Metoder som kan ingå i en KBT för att uppnå en god behandlingseffekt kan vara; psykoedukation där du får lära dig mer om dig själv och om hur dina problem fungerar och hänger ihop; reflektion och frågemetodik för ökat självmedvetande och ökad reflektion; exponering där du stegvis får lära dig att öppna upp för och närma sig sådant som upplevs svårt eller jobbigt för att på sikt minska obehag; medveten närvaro med ökad kontakt med nuet ofta med kroppsliga övningar; övningar i acceptans och öppenhet för svåra känslor och tankar; önskvärd beteendeförändringar. Tillsammans med din psykolog läggs behandlingen upp så att den blir hjälpsam för dig. Ett viktigt mål inom KBT är att du får utveckla egna strategier, förhållningssätt, eller beteendemönster för att kunna hantera livet och dess utmaningar även framåt, efter behandlingen avslutats. För att öka möjligheten till detta föreslås ofta övningar för dig att genomföra i din vardag mellan sessionerna med din psykolog.

KBT hos Familjeterapeuterna Syd

KBT erbjuds som individuell terapi (remiss eller privat) eller som parterapi (privat). Vi erbjuder individuell KBT-lång (upp till 25 sessioner) med remiss på uppdrag av Region Skåne. I detta ingår även ett uppföljningsbesök efter 3 månader för att öka möjligheterna till att resultat och önskvärd utveckling håller på lång sikt. Välkommen till oss!


Vi erbjuder KBT via remiss i följande städer:

  • Malmö

  • Lund

  • Helsingborg

  • Kristianstad


Kontakta oss

Privata bokningar: Boka gärna via vår tidsbokning online: familjeterapeuterna.kaddio.com/booking eller använd detta formulär.

Patienter via remiss: Vill du gå hos oss via remiss är du varmt välkommen, vänligen skicka din remiss via post till huvudmottagningens postadress i Helsingborg nedan. Vi kontaktar dig sedan när ledig tid samt behandlare finns tillgänglig. För info om vi tar emot nya patienter och de beräknade väntetiderna samt övriga frågor se: Vanliga frågor.

Avbokningar sker i kaddio primärt, via mail till berörd behandlare och till info@familjeterapeuterna.com. Mailadresser finner ni under personal.