Ett samtal i taget är en bra utgångspunkt i Familjerådgivning

De flesta kommuner som Familjeterapeuterna Syd arbetar på uppdrag åt godkänner digital Familjerådgivning. Det var under pandemin som digitala arbetssättet hos behandlare rent ut sagt exploderade. Det har möjliggjort för många par och familjer att gå i stödjande och rådgivande samtal via avtalen. Hos Familjeterapeuterna Syd väljer man då Online tjänsterna för respektive kommuns familjerådgivning Boka tid här

I rådgivning är fokus på de problem som paret ger uttryck för idag. Rådgivaren stödjer paret i att hitta sina egna resurser och verktyg för att hantera problem här och nu. Många gånger handlar stödet om att lära sig att hantera problem i tid så att de inte växer och blir för stora. Det här arbetssättet bygger på modellen SST som står för Single Session Therapy, grundare M. Talmon. Den utgår ifrån att paret bara kommer en enda gång till rådgivningen och förväntar sig stöd och hjälp i det enda samtalet. Rådgivaren räknar bara med den enda gång som hen träffar paret. Uppgiften för rådgivaren är att där och då ge det som paret behöver för att klara sitt aktuella problem nu och närmaste tiden framåt. Om paret kommer fler gånger så har rådgivaren ändå för ögonen att det kan vara det enda samtalet som paret kommer till. På så sätt får paret all hjälp som rådgivaren kan ge vid varje tillfälle. Enligt forskningen är modellen effektiv och paren är nöjda med den aktivitet som rådgivaren erbjuder i samtalen. Paret går ifrån sessionen med känslan av att ha fått adekvat hjälp för sina problem här och nu.

För de par som har ett enda samtal hos rådgivaren startar ofta en process som leder dem till lösningar på egen hand. Familjerådgivare Johan Hagström delar med sig av erfarenheten att många par tycker att det är hjälpsamt att få lyssna på sin partner när hen berättar om problemen för rådgivaren. För dem behövs det inte ett flertal samtal utan paret börjar prata direkt med och till varandra utan rådgivarens hjälp. Man kan säga att rådgivaren blir igångsättare till ett funktionellt samtal hos paret.

Par som funderar på att söka Familjerådgivning har ofta frågan hur det blir för dem att släppa in en främmande part att ta del av deras problem. Den frågan är högst adekvat och ska fångas upp av rådgivaren på första samtalet. Frågan som ställs är: Hur känns det för er att sitta med mig och prata om era problem? I samtalet som fortlöper ska rådgivaren på ett respektfullt sätt möta båda kontrahenterna i paret och försäkra sig om att det som sägs i rummet landar bra i dem båda. Det är ett professionellt förhållningssätt som paret ska förvänta när de går till familjerådgivare som arbetar med kommunala avtal.