Hur är det att göra praktik på Familjeterapeuterna Syd?

Min praktik på Familjeterapeuterna Syd

Jag heter Madelene Nilsson, jag är 22 år och studerar min sista termin på det beteendevetenskapliga programmet vid Lunds universitet. Jag har liksom många andra på beteendevetenskapsprogrammet funderat över vad en beteendevetare faktiskt kan jobba med. Det är många som brukar tycka att utbildningen låter väldigt spännande, men de undrar alltid ”vad blir man då?”. Den frågan är inte helt enkel att besvara. Det finns många valmöjligheter efter programmet och att veta vilken väg du ska ta efter examen kan vara ett svårt beslut. Därför kände jag tidigt i programmet att jag skulle vilja göra praktik på min valfria termin och när jag fick höra om Familjeterapeuterna Syd för ungefär två år sedan blev jag direkt väldigt intresserad utav deras verksamhet. Idag känns min framtid som beteendevetare mycket tydligare och det är tack vare min praktik jag haft på Familjeterapeuterna under cirka fyra månader i höst.

Jag har fått testa på flertalet uppgifter under min praktikperiod. I början var mina huvudsakliga uppgifter att svara på mail gällande bokningar, frågor, samarbeten med mera. Jag fick även hantera och administrera remisser som inkom till mottagningen, genom att jag ringde upp patienterna och informerade dem om deras valmöjligheter och hanterade dem i ett digitalt system. Jag har varit delaktig i olika möten, mest internt men även externt. En gång i månaden har vi haft regionmöten och vi har även haft veckovisa möten som jag deltagit i.

Efter ett par veckor blev jag introducerad i HR och rekryteringsarbetet på företaget, då den personalansvarige hade sagt upp sig och skulle avsluta sin tjänst ungefär halvvägs in i min praktik. Det innebar att jag fick vara ännu mer delaktig i rekryteringsarbetet än jag antagligen hade fått vara annars. Jag fick delta i arbetsintervjuer, ringde referenser, hade kontakt med de arbetssökande, bokade tid för möten, höll i ett arbetsprov och tog fram avtal samt introducerade ny personal in i företaget. Från mitten av oktober handlade HR arbetet också om att ha kontakt med personal och behandlare, administrera ledighetsansökningar, skapa formulär, fundera över olika sätt att skapa en bättre arbetsmiljö med mera. Jag har även fått marknadsföra företaget på sociala medier och skapat arbetsannonser.

En annan uppgift, som jag inte hade förväntat mig, har varit support och att hjälpa till med tekniska frågor. Det kan ha varit skrivare som har krånglat, system som inte fungerat, datorer som haft problem och så vidare. Jag har även fått stötta behandlare i arbetet med hur de kan göra bokningar, tänka kring sin schemaläggning och varit ett stöd i liknande frågor. Jag har även fått göra diverse koller och kontrollerat att rutiner har skötts korrekt. När jag har upptäckt felaktigheter har jag rapporterat dem.

Förutom de dagliga uppgifterna jag haft har jag även fått vara med på andra spännande dagar och möten. Jag har fått ta del utav ett flertal utbildningar, bland annat har det handlat om ätstörningar, familjerådgivning och hur mindfulness kan behandla trauma och sekundär traumatisering. Några olika möten jag har varit med på har till exempel innefattat ett besök på en samarbetande vårdcentral, ett upphandlingsmöte och ett besök på ett företag som arbetar med företagshälsovård. Något som jag tyckte var väldigt intressant och spännande var att sitta med under ett handledningstillfälle av en personalgrupp som arbetade på ett HVB-hem. Det största eventet jag fick vara med på var när vi deltog på mässan Socionomdagarna i Stockholm under två dagar i november. Där fick jag möjlighet att nätverka med flera intressanta och fina verksamheter och lyssna på föreläsningar om olika ämnen som behandlade psykologiska och sociala frågor.

Under en praktiktermin brukar institutionen på skolan ställa ett antal krav på uppgifter som ska göras på praktiken kopplat till läromålen. Det största momentet handlade om att som praktikant planera och genomföra ett valfritt projekt på sin praktikplats. Min praktikperiod blev inte riktigt som jag hade tänkt mig eftersom jag i början fick veta att den personalansvarige skulle sluta. Det innebar inte bara en omställning för mig utan för hela företaget. Mitt projekt blev därför att se över de framtida möjligheterna och skapa en profil för en ny tjänst som skulle arbeta med HR frågor. Kortfattat handlade projektet om att utvärdera den tidigare organisationsstrukturen på företaget och arbeta fram en ny organisering av den administrativa enheten. Med hjälp av litteratur och synpunkter ifrån den personalansvarige och verksamhetschefen arbetade jag fram en kravprofil för en ny tjänst. Därefter satte jag upp en rekryteringsprocess från början till slut och skapade en befattningsbeskrivning för tjänsten. Slutligen blev titeln HR-administratör, i stället för personalansvarig som det tidigare varit.

Att ha praktik har gett mig flertalet kunskaper och insikter som jag kommer ha med mig under min resterande utbildning. Jag har fått kunskaper om branschen inom psykoterapi och rådgivning, Human reosurces, att arbeta självständigt, tänka kritiskt och att prioritera arbetsuppgifter. Framför allt har praktiken gett mig ett lugn inombords om vilka valmöjligheter jag har som beteendevetare och jag har fått goda insikter om vad jag kan kompetensmässigt och vad jag arbeta med.

Hur gick det med rekryteringen av en HR-administratör då? Ja, rekryteringsprocessen gick faktiskt ganska lätt till. Jag introducerades in i Familjeterapeuterna under en period av mycket förändring och passande nog ansågs jag ha de kompetenser som efterfrågades för den lediga tjänsten. Därför blev jag erbjuden anställning på Familjeterapeuterna efter min praktiks slut och jag tackade glädjande ja till den. Jag arbetar nu som HR administratör på Familjeterapeuterna vid sidan om mina studier och det fungerar mycket bra. Jag är oerhört glad och tacksam för den möjligheten jag har fått och hade inte kunnat önska mig en bättre praktikplats. Om du, liksom jag är intresserad utav att göra praktik rekommenderar jag dig varmt att skicka in en ansökan. Du skickar den till Ansökan för praktik

Läs mer om karriär hos oss