Hur klarar familjen att skolor och arbetsplatser stänger?

Vi har kontaktat familjen Martin och Sofia Yam Møller i Köpenhamn för att fråga dem hur de har ordnat sin tillvaro i spåren av Coronavirus och Danmarks strängare förhållningsregler kring skola och arbetsplatser. Nu börjar Sverige att följa Danmarks exempel med att stänga gymnasieskolor och högskolor/universitet. Familjen i Köpenhamn verkar ta situationen med ro och göra nåt bra av det. Välkommen till familjen i Köpenhamn.

Hur har ni förberett Er som familj inför att skolorna har stängt?

Sofia berättar att de har inrättat arbetsplatser till barnen och dem själva så alla har en plats med sina skolböcker/datorer på ett ställe. “Vi har gjort tydliga scheman som vi följer för att försöka upprätthålla en vardagsrutin. Dessa scheman är placerat tydligt för barnen så att de själva kan se när de ska arbeta eller hålla paus.

Martin lägger till: “Vi talar om hur dagen har fungerat om något ska ändras, vi har till exempel lagt till morgonsång från danska DRs pigekoret som vi startar dagen med kl.9.00, det är roligt för alla.”


Vad har fungerat bra för er hittills?

Rutiner är viktigt, säger Martin bestämt! Liksom schema så alla vet när vi arbetar och när vi håller paus.

Att tala med barnen och förklara situationen och inte minst lyssna på varandra, fortsätter Sofia.


Hur mår era barn av att stanna hemma?

Det är ju ganska så nytt för oss i Danmark men dag 2 från stängda skolor fungerar det fortfarande bra. Martin säger: “vi ska hålla fast i morgonrutinen lite extra, det kan kännas lockande att sova liiite längre, men än så länge håller vårt schema.”

Sofia och Martin är eniga om att det är viktigt att tala mycket om situationen och särskilt eftersom barnen frågar när de kan börja skolan igen och träffa sina kompisar.

Vi försöker vara lugna och tydliga, säger de båda.

Upplever ni att ni hamnar i bråk och irritation mer nu än annars?

Det kan inte undgås att det bli mer irritation då vi ska vara tillsammans mer av tiden, säger de båda och tittar på varann med värme i ögonen.

Martin säger: “Det är svårare att ha koncentration i våra arbeten, när det handlar om arbete vid datorn kan det vara frustrerande att avbrytas av frågor.” Sofia fortsätter: “Vi har lagt in arbetstider på kvällen för den av oss som behöver fördjupning och mer tid till arbete. Vi talar om och är medvetna om att det är en pressad situation, därför är det ok att stänga dörren om sig i en halvtimma.”


Vilka tre bästa tips vill Ni dela med Er av till andra familjer som hamnar i liknande situation?

Både Sofia och Martin är eniga om dessa för dem viktiga punkter:

Vardagsschema / Rutiner

Arbetsplatser

Pauser tillsammans!

Fyll pausen med olika aktiviteter för hela familjen. 

Vi tackar familjen för att vi fick del av deras erfarenheter av deras situationen.

Vill du veta mer om vår verksamhet på Familjeterapeuterna Syd och hur vi kan hjälpa dig och din familj så hittar du mycket information på vår hemsida: www.familjeterapeuterna.com och du är välkommen att maila: info@familjeterapeuterna.com

pige grupler.jpg

Foto: Martin Yam Møller