Vi vissnar samtidigt som vi blommar - Åldrandets paradox.

Johan Hagström, Verksamhetschef på Familjeterapeuterna Syd skriver om Åldrandet i DN:s bilaga på torsdag. Johan medverkar också i radio P4 Malmöhus morgonsändning varannan onsdag där han pratar om relationer, psykiskt mående och hur vi människor klarar motgångar i våra liv.

Verksamhetschef Johan Hagström

Verksamhetschef Johan Hagström

 

Åldrandet är för de flesta av oss en paradox. Vi vissnar samtidigt som vi blommar. 

Med åren blir våra kroppar mindre rörliga och möjligheten att röra oss skapar nya utmaningar. Sjukdom och funktionsnedsättningar ger livsvillkor som utmanar våra föreställningar om hur livet skall vara. Demens och neurologiska sjukdomar förändrar vår personlighet och ställer höga krav på familjemedlemmar. Med tiden kan ett demensboende bli aktuellt när familjen inte orkar eller kan hjälpa den drabbade personen längre.

 Pensioneringen är en känslig övergångsperiod från yrkesverksam till pensionär. Arbete skapar meningsfullhet och känslan av att vara behövd av kollegor och chef. I samband med pensioneringen så förlorar vi den självklara rollen som produktiv i samhället. Vi förväntas njuta av all ledighet som ligger framför oss. Vissa klarar övergången utan större problem. Ofta har den gruppen förberett sin pensionering bättre än de som upplever den som ett stort nederlag.

 För många är åldrandet en svår period på flera sätt. Det är inte bara kroppsliga besvär och att vi ska lämna yrkesverksamma tiden bakom oss. Det är också en mental omställning med psykiska och kognitiva förtecken. Hjärnan ändras så att t ex dopamin minskar, vilket påverkar vår lust för olika aktiviteter. Det kan innebära att vi av omgivningen uppfattas som deprimerade. I ett socialt sammanhang kan det skapa utmaningar som man behöver hjälp att lösa.

 För de flesta är dock åldrandet något positivt och utvecklande. Att få vara med om att skörda sin yrkesverksamma periods hårda arbete är för en del en ynnest. Likaså att få barnbarn och se sina egna barn ta sig fram på ett utvecklande sätt tillhör också glädjeämnena i åldrandet. En del uttrycker att man mår allt bättre i hög ålder med en känsla av ökande förståelse, vishet och tillfredsställelse med livet.

Det är en paradox att både vara med om förlust av förmågor samtidigt som man upplever en fördjupning och större vidsynthet över livets storhet. 

Inom äldrevård och omsorgen har det visat sig allt viktigare med stöd och behandling med exempelvis fysisk aktivitet och kulturella inslag som ex. sång och musik för att motverka oro och depression. Idag finns det hjälpmedel och kunskap både inom somatisk och psykologisk vård som man inte skall förneka sig själv att ta emot. Vi ser en ökad andel äldre människor som söker samtal och råd kring sin situation. Idag har vi bra metoder för behandling av åldersrelaterad depression och ångest/oro. Det är gynnsamt oavsett ålder att söka samtalsstöd för professionell hjälp med ouppklarade konflikter, sorg, problem i relationerna och få ökad förståelse för den livsfas men befinner sig i.